Rapportage | Grootboek | BTW-aangifte

 

Je doet BTW-aangifte per maand, kwartaal of jaar. Je geeft in je aangifte de BTW aan die je hebt berekend aan je klanten, en de BTW die je kunt aftrekken. Zorg ervoor dat je de aangifte en betaling op tijd doet. Op de internetsite van de Belastingdienst staat wanneer je aangifte en betaling binnen moet zijn. 

De historie van de ingediende aangiften kun je in Minox bijhouden. 

Alvorens je de BTW-aangifte afdrukt, dienen de volgende basisgegevens te zijn ingebracht:

  • de gegevens in de tab BTW van Onderhoud | Algemeen | Basisgegevens administratie

  • de Grondslagen voor de (af te dragen) BTW-codes in Onderhoud | Algemeen | BTW-gegevens

Algemene informatie

Als ondernemer voor de BTW ben je verplicht om de aangifte Omzetbelasting en opgaaf IntraCommunautaire Leveringen elektronisch aan te leveren bij de Belastingdienst.

 

Indien je zaken met het buitenland doet, dan heb je extra administratieve verplichtingen. In je administratie houd je dan afzonderlijk bij:

  • goederen en diensten naar andere EU-landen

  • goederen en diensten uit andere EU-landen

  • export goederen naar niet-EU-landen

  • import goederen uit niet-EU-landen

 

Je kunt op drie manieren aangifte doen:

  • Internetsite van de Belastingdienst

  • Intermediair

  • Aangiftesoftware

 

1. Internetsite van de Belastingdienst

Via de internetsite van de Belastingdienst kun je voor de verschillende belastingen digitaal aangifte doen. Met een unieke combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord log je in op een beveiligd gedeelte van de internetsite.
Als je bent ingelogd, zie je een overzicht met je aangiften en/of opgaven. Daarin zie je welke aangiften en/of opgaven je nog moet insturen en welke je al hebt ingestuurd. Vervolgens kun je online de aangifte doen. De internetverbinding blijft in dit geval in stand terwijl je de gegevens op het digitale formulier invult en verzendt. Voorbeelden zijn de aangifte omzetbelasting en de opgaaf intracommunautaire prestaties.

2. Intermediair

Je aangiften worden verzorgd door een fiscaal intermediair, zoals een accountants- of administratiekantoor. Verdere toelichting over deze wijze van aangifte kun je bij je intermediair opvragen.

3. Aangiftesoftware

Je kunt aangifte doen met aangifte- of administratiesoftware. De speciale aangiftesoftware van Minox is met name bedoeld voor accountants- en administratiekantoren, fiscale intermediairs en grotere bedrijven die veelal ook in aanmerking komen voor de opgaven intracommunautaire leveringen.
Elke digitale aangifte is een apart bericht, dat je kunt verzenden via internet. Na het verzenden van de aangifte krijg je een retourbericht, bijvoorbeeld een transportbevestiging, een ontvangstbevestiging of een foutmelding.

Digipoort

Je kunt gebruik maken van een Minox-portaal waarmee je de BTW-aangifte kunt versturen via Digipoort naar de Belastingdienst.

Dit Minox-portaal wordt ingericht en ondersteund door CreAim B.V. CreAim is de specialist op het gebied van SBR/XBRL en eHerkenning. Sinds 2001 maakt CreAim internettoepassingen onder andere ten behoeve van accountants- en administratiekantoren en belastingadviseurs.

Als je gebruik wilt maken van het Minox-portaal voor de verzending van de aangifte BTW en de opgaaf ICP dien je in het bezit te zijn van een eHerkenningsmiddel (niveau 2+). Dit schaf je aan bij CreAim. Zie de website van Creaim over de tarieven van CreAim: tarieven CreAim . Hiermee kun je inloggen in het Minox-portaal en kun je tot 100 BTW-aangiften (inclusief de ICP) per jaar kosteloos verzenden. Je hebt dan geen (kostbaar) PKIoverheidscertificaat nodig.

EHerkenning voor ondernemers kun je vergelijken met de DigiD voor burgers. Overheden weten door middel van eHerkenning met welk bedrijf ze te maken hebben en of medewerkers gemachtigd zijn om namens het bedrijf te handelen. Daarom is de eHerkening persoonsgebonden. De eHerkenning, die je voor het Minox-portaal aanschaft, kun je dus ook gebruiken bij overheidsdiensten en gemeenten.

Accountants- en administratiekantoren hebben doorgaans veel meer dan de eerder genoemde 100 aangiften per jaar. Voor deze kantoren is een eigen portaal bijzonder interessant (zie Portalen CreAim ). Het eHerkenningsmiddel voor de toegang tot het Minox-portaal kun je aanvragen via de link: CreAim klantenportaal. Indien meer informatie nodig is over een eigen klantenportaal kun gebruik maken van de help Button op deze pagina, of de contact link aanklikken.

Periodenr. van - t/m

Default staan hier de perioden vermeld van het eerste tijdvak waarvoor de aangifte nog niet is geschied. De omschrijvingen van de perioden worden automatisch weergegeven. Je kunt hier ook zelf de gewenste perioden aangeven.

Herrekende aangifte

Van de verzonden elektronische aangiften blijft een kopiebestand staan. Bij het aanmaken van een Voorlopige of een Definitieve cumulatieve BTW-aangifte kun je de eerdere aangiften betrekken zodat je in feite een herrekende aangifte krijgt.

Je dient in dat geval deze optie "Herrekende aangifte" aan te vinken en bij "Periodenr. van" voor Periode 1 en bij "Periodenr. t/m" voor de gewenste periode te kiezen.

Soort overzicht

Controle BTW-aangifte

Dit overzicht is bedoeld om inzicht te geven hoe de bedragen van de aangifte binnen Minox tot stand zijn gekomen. Hiertoe worden de bedragen in een aantal groepen bij elkaar gebracht en uiteindelijk worden de eindcijfers in een recapitulatie bij elkaar gebracht. De groepen zijn achtereenvolgens Grondslagen, BTW af te dragen, BTW te vorderen, BTW verlegd buiten EU en BTW-verlegd binnen EU.

Indien er reeds definitieve aangiften in dit boekjaar zijn aangemaakt, dan kun je er voor kiezen om een zogenaamde herrekende aangifte te laten afdrukken. Hiertoe kies je bij "Periodenr. van" voor Periode 1 en bij "Periodenr. t/m" voor de gewenste perioden. Tevens vinkt u de optie "Herrekende aangifte" aan. 
De recapitulatie van de aangifte vermeldt dan drie kolommen:

  • de cumulatieve aangiftecijfers op basis van het grootboek

  • de bedragen die reeds eerder zijn aangegeven bij de BTW-aangifte in Minox

  • de bedragen die nog aangegeven moeten worden

Definitieve BTW-aangifte

In het tabblad BTW-aangifte van Onderhoud | Algemeen | Basisgegevens administratie kun je opgeven met welke frequentie je aangifte doet, bijvoorbeeld middels een maand- of kwartaalaangifte. Indien je gebruik wilt maken van de aangiftesoftware (in plaats van het intoetsen op de site van de Belastingdienst) dan dien je in dit tabblad bij rubrieken zoals wie de BTW-aangifte verzorgt en wie deze verzendt je eigen gegevens in te vullen. (Indien gebruik wordt gemaakt van een intermediair vul je hier de gegevens van je administratie-, of accountantskantoor in)

De aangifte wordt eerst volledig op het scherm getoond en kan daar ook nog worden aangepast;

 

Categorie

Automatisch worden de verschillende categorieën getoond:

  1. Door jou verrichte binnenlandse leveringen/diensten

  2. Aan jou verrichte binnenlandse leveringen/diensten

  3. Door jou verrichte leveringen aan het buitenland

  4. Aan jou verrichte leveringen vanuit het buitenland

  5. Berekening van de omzetbelasting

Bedragen: Grondslag en Omzetbelasting

De bedragen kun je, indien gewenst, nog wijzigen. Bedragen die door Minox zijn berekend, worden in het zwart getoond. Bedragen die door jouzelf gewijzigd zijn krijgen de kleur blauw. Bedragen die niet juist zijn (de berekende BTW over de grondslag wijkt af van het ingetoetste bedrag) verschijnen in het rood.

Nadat de bedragen akkoord bevonden zijn, vraagt Minox het tijdvak waar de aangifte betrekking op heeft. De definitieve BTW-aangifte wordt hierna afgedrukt. Na deze afdruk beschouwt MIOX de aangifte als definitief. Kies je voor een aangiftetijdvak dat reeds bestaat dan wordt de bestaande aangifte in Minox overschreven.

Dit is de aangifte zoals die rechtstreeks overgenomen kan worden op het aangifte-formulier van de fiscus. De cijfers zijn gelijk aan die van de recapitulatie.

Selecteer tijdvak

De perioden die hier worden weergegeven (bijvoorbeeld maanden of kwartalen) zijn afhankelijk van de keuze die is gemaakt bij Aangiftetype in Basisgegevens administratie.
Indien van een bepaald tijdvak reeds een aangifte is aangemaakt, dan wordt dat achter het betreffende tijdvak vermeld met de datum waarop dat is gebeurd.

Elektronisch aangiftebestand maken

Indien je een elektronisch aangiftebestand wenst te maken (XML-bestand) kun je kiezen uit de volgende opties:

Bestands-locatie:

·       Het is afhankelijk van (de versie van) de webbrowser, waar het gedownloade wordt geplaatst:

·       Google Chrome: Het bestand wordt in de map Downloads van de PC geplaatst.

·       Microsoft Edge: Het bestand wordt in de map Downloads van de PC geplaatst.

·       Internet Explorer: Nadat het bestand is aangemaakt, wordt de gelegenheid geboden om het bestand op te slaan. Indien wordt gekozen voor Opslaan als, is het mogelijk om een locatie aan te geven.

Deze browser wordt niet meer door Microsoft ondersteund en ontvangt daarom geen beveiligingsupdates meer.

·       Mozilla Firefox: Het bestand wordt in de map Downloads van de PC geplaatst.

·       Apple Safari: Het bestand wordt in de map Downloads van de PC geplaatst.