Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Wat is RGS?

RGS staat voor Referentie GrootboekSchema. Het is eigenlijk een standaard grootboekschema zoals ze dat in België al jaren kennen.
Het lost het probleem op dat iedereen een eigen grootboekschema heeft en het dus niet mogelijk is om standaard dashboards te maken zonder deze eerst specifiek te maken voor je rekeningschema. Voordeel van RGS t.o.v. het Belgische schema is dat RGS gekoppeld is aan SBR waardoor je theoretisch met één druk op de knop vanuit je administratie bijvoorbeeld een deponering kunt doen. Daarnaast is het RGS schema niet ontworpen om op te boeken, het is ontworpen als referentie grootboekschema, dus om te koppelen aan je eigen rekeningschema.

Meer over RGS lees je hier. Een download van het RGS-schema in Excel vind je hier. Bij het koppelen van je grootboekrekeningnummers aan RGS, kan het handig zijn om dit schema te kunnen inzien.

Wat doen de RGS Mapper & de RGS Robot?

De RGS Mapper en RGS Robot zijn ontwikkeld met de gedachte om het mappen zo makkelijk mogelijk te maken of eigenlijk nog liever, niet te hoeven mappen. De RGS Robot is een zelflerend systeem dat steeds slimmer wordt naarmate er meer klanten een mapping naar hun grootboekrekeningschema hebben gemaakt. Als een standaard rekeningschema eenmaal is gemapt dan zullen alleen nog de uitzonderingen zichtbaar zijn en gemapt moeten worden.

Onderhoud → Grootboek 

Image RemovedImage Added

In Onderhoud → Grootboek is de knop RGS Mapper beschikbaar. Het volgende scherm verschijnt:

Image Modified

Goedkeuren

Dit is een administratie die nagenoeg geheel door de RGS robot is gemapt op basis van intelligentie uit data en stamdata van de rekeningen. Je kunt zien dat 8 van de 145 grootboekrekeningen zijn goedgekeurd.
Achter deze rekeningen staat een groene duim: Image Modified. Alle mappings die een groene duim hebben zijn opgeslagen in de administratie en zullen ook nooit worden aangepast door de RGS Robot.

Tevens zie je voor de geselecteerde grootboekrekeningen hoe andere klanten de RGS categorie deze mappen.
Bijvoorbeeld voor rek.nr. 10 Bedrijfsgebouwen. In dit geval zijn er binnen de categorie Bedrijfsgebouwen gevonden:

  • 139 mappings naar "BMvaBegVvp - Verkrijgings- of vervaardigingsprijs bedrijfsgebouwen" 

  • 64 mappings naar "BMvaBegCae - Cumulatieve afschrijvingen en waardeverminderingen bedrijfsgebouwen" 

Sneller werken met filters en statussen

Omdat je in principe een lijst wilt van alles wat je nog niet hebt gecontroleerd, kun je via filters kiezen voor "Nog te mappen":  Image Removed

Image Added

Nog te mappen betekent alle rekeningen waarvoor je nog iets moet doen, dit betreft de statussen:

Image Removed
Image Added

100% match

Een rekening met precies hetzelfde rekeningennummer en omschrijving is al een keer door een andere klant gemapt. Deze rekeningen kun je per stuk goedkeuren via Image Modifiedof in één keer allemaal goedkeuren via Image Modified

Image Modified 

Deel match

Bij deze rekening is geen 100% match gevonden maar kan de robot via precies dezelfde rekeningomschrijving een mapping voorstellen. Of deze rekening is gemapt op basis van de omzet Btw-code. Deze codes moet je handmatig bevestigen door op de Image Modified te klikken. 
Het is ook mogelijk om zelf een andere RGS code op te slepen van de linkerkant (RGS) naar de rechterkant  (Grootboekrekeningen)van het scherm. 

Image Removed
Image Added

Niet gevonden

De RGS-robot heeft in de data geen enkele match kunnen vinden om jou als klant een mapping voor te stellen. Naar deze grootboekrekeningen moet je zelf een andere RGS slepen. Zie het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld: zelf een mapping doen

Image Modified

Zoeken naar een RGS-code

Er kan worden gezocht in RGS naar een of meerdere RGS-codes. Bij Winst en Verlies/Balans-filter kan worden gekozen voor:

  • Geen filter

  • Balans

  • Winst en Verlies

Image Modified Er kan een zoekargument worden ingetoetst.

Voor rekening 4325 heeft de RGS-robot geen RGS-code kunnen vinden met het zoekargument "Mijn eigen kosten". 

Door alleen het zoekargument "kosten" te laten staan, dan krijg je te zien hoe andere klanten iets met "kosten" hebben gemapt:

 

De meest gebruikte RGS-mappings met het zoekargument "kosten" worden zichtbaar. In dit geval moet deze rekening worden gemapt naar "WBedAlkOal - Algemene kosten andere kosten".
Dit doe je door deze categorie te "slepen" naar de rekening mijn eigen kosten.  



Panel
borderColor#f1f4fb
bgColor#f1f4fb
titleColor#000000

Op deze pagina:

Table of Contents
maxLevel2
classmytocclass
printablefalse



Image Removed


Image Added


Instructievideo: Onderhoud → Grootboek → RGS Mapper

Bekijk een video met uitleg over RGS Mapper.


 


Panel
borderColor#f1f4fb
bgColor#f1f4fb
titleColor#000000
titleGerelateerde pagina's
Filter by label (Content by label)
showLabelsfalse
max3
showSpacefalse
sorttitle
cqllabel = "rgs-mapper"




RGS Analyzer

Klantgerichte dashboards met adviesmogelijkheden voor iedere administratie

Wanneer je de administratie hebt voorzien van alle mappings, kun je direct aan de slag met de RGS Analyzer! Hierover kun je meer lezen in de Quick Guide RGS AnalyzerImage Removed

Image Added

FAQ

  • Ik heb één rekeningschema. Moet ik al mijn klanten apart mappen?
    Nee, als je je standaard rekeningschema hebt voorzien van RGS-codes, zal de RGS-robot automatisch in alle administraties een 100% match voorstellen voor die rekeningen. Het is niet noodzakelijk om deze eerst goed te keuren, iedere mapping die is gevonden zal worden gebruikt in de RGS Analyzer en de API.

  • Hoe kan het dat er voor mijn administratie al zoveel rekeningen zijn gemapt?
    De RGS Mappings Robot is een Crowd gedreven systeem. Dit betekent dat het leert van de mappings van andere klanten en daardoor steeds slimmer wordt.

  • Waar komen deze mappings terug?
    Op dit moment is er een RGS Dashboard waarin je klantspecifieke dashboards kan maken. Daarnaast is het beschikbaar in de API waardoor koppelpartners zoals PM-reports en Visionplanner - maar bijvoorbeeld ook gekoppelde fiscale pakketten - bij het inlezen al direct de juiste mapping zullen kennen.
    Daarnaast zal het worden opgenomen in Auditfile 3.2. Ook zal in Minox Online steeds meer gebruik worden gemaakt van dit schema, bijvoorbeeld om het boeken slimmer te maken.