Taken | Boeken

Minox werkt volgens het systeem van dubbel boekhouden. Elk ingegeven bedrag wordt op een rekening en op een tegenrekening geboekt. Het systeem geeft een waarschuwing wanneer je een dagboekblad wilt afsluiten en debet en credit niet met elkaar in evenwicht gebracht zijn.

Mocht je deze waarschuwing negeren, dan wordt het ontstane verschil automatisch naar een vraagpostenrekening (grootboekrekening Boekingsverschillen in Basisgegevens administratie) geboekt, zodat verschillen in de balans niet voor kunnen komen.

Bij het boeken van kas- en bankmutaties kun je door middel van het saldo van de rekening bovenin het beeldscherm controleren of de boekingen correct zijn ingebracht. Ook bij het boeken van de mutaties in de overige dagboeken heb je een controle aan de hand van dit saldo.

Dagboekblad

In een dagboekblad leg je per dagboek(soort) de mutaties vast. Aan het eind van een dagboekblad worden de automatische tegen- en/of verzamelboekingen gegenereerd. 
Het is mogelijk om meerdere dagboekbladen voor eenzelfde boekingsperiode aan te maken.

Dagboekcode en omschrijving

Toets de gewenste dagboekcode in. De omschrijving van het dagboek wordt automatisch getoond.

Er kan door middel van F4 of door het vergrootglas in het dagboekcode-veld worden gezocht naar een van de aanwezige dagboekcodes.
Automatisch wordt een lijst van de aanwezige dagboekcodes getoond.

Indien de gewenste dagboekcode niet aanwezig is in de lijst, kan deze door middel van de blauwe plus-knop direct worden aangemaakt.

Zie Onderhoud | Algemeen | Dagboeken voor meer informatie over het aanmaken van dagboeken.

Dagboekbladnr.

Automatisch wordt het laatst gebruikte dagboekbladnummer van het geselecteerde dagboek weergegeven.

Er kan door middel van F4 of door het vergrootglas in het dagboekbladnummer-veld worden gezocht naar een van de aanwezige dagboekbladen.
Automatisch wordt een lijst van de aanwezige dagboekbladen getoond. . Het jongste dagboekbladnummer staat automatisch bovenaan.

Van ieder dagboekblad wordt in de lijst de volgende informatie getoond:

  • Dagboekbladnr.

  • Periode

  • Laatste mutatiedatum

  • Hoogste factuurnummer

  • Aantal mutaties

Extra informatie bij Kas/Bank:

  • Beginsaldo

  • Mutaties

  • Eindsaldo

Indien achteraf blijkt dat aan een dagboekblad een onjuiste periode is toegekend, kan men dit aanpassen door middel van de knop “Wijzigen Periode”.

Nieuw periodenr.

Toets hier het juiste periodenummer in en bevestig uw keuze. Het nieuwe periodenummer mag niet van een geblokkeerde of afgesloten periode zijn.

Nieuw dagboekblad  
Door te klikken in het veld dagboekbladnummer en een nieuw (opeenvolgend) nummer in te geven, gevolgd door <ENTER>, maak je automatisch een nieuw dagboekblad aan.

Periodenr.

Default wordt hier, bij het aanmaken van een nieuw dagboekblad, de periode weergegeven waarin de boekingsdatum valt. De boekingsdatum is de datum die wordt ingegeven bij het openen van de administratie.

Het is mogelijk om hier een ander periodenummer in te toetsen. Het is niet mogelijk om een periodenummer in te toetsen van een periode die is afgesloten. Het aantal perioden wordt ingegeven bij het aanmaken van een administratie in Onderhoud → Algemeen → Basisgegevens administratie.
Voor een dagboek met de soort BB (= beginbalans) is het niet mogelijk om een periode in te geven. De boekingen die in een beginbalansdagboek worden gemaakt, vallen altijd in periode 0 (nul).

Een dagboekblad dat wordt aangemaakt geldt voor één periode. Indien er in een nieuwe periode moet worden geboekt, is het aanmaken van een nieuw dagboekblad noodzakelijk.

Het periodenummer dat hier staat, bepaalt voor het hele dagboekblad de periode, ongeacht de datum die in de boekingsregel wordt gebruikt. Het is dus niet strikt noodzakelijk dat de datum van de boekingsregel ook daadwerkelijk tot de hier ingetoetste periode behoort.

Naast het ingestelde aantal perioden bestaat er ook nog een zogenaamde correctieperiode. De correctieperiode is altijd het hoogste periodenummer + 1. 

Soort

Hier wordt het dagboek-soort van het gekozen dagboek weergegeven. Dit kan een van de volgende soorten zijn:

  • Kas

  • Bank

  • Beginbalans

  • Memoriaal

  • Inkopen

  • Verkopen

Grootboekrekening nr.

In dit veld wordt de tegenrekening of de verzamelrekening van het gekozen dagboek getoond. Het is het grootboekrekeningnummer dat is ingegeven in Onderhoud | Algemeen | Dagboeken. De boekingen op dit grootboekrekeningnummer worden automatisch door Minox gegenereerd. De datum die voor deze boeking wordt gebruikt is, de jongste datum die gebruikt is in het dagboekblad. Dit geldt tevens voor alle andere automatische boekingen aan het eind van een dagboekblad.

Beginsaldo

Automatisch wordt hier het beginsaldo van het dagboekblad getoond. Het beginsaldo van een dagboekblad is automatisch gelijk aan het eindsaldo van het vorige dagboekblad. In het eerste dagboekblad van een boekjaar wordt in dit veld het saldo van de beginbalans getoond van de dagboekrekening.
Dit veld is alleen van toepassing bij een Kas- of Bankdagboek.

Mutaties

Automatisch wordt hier het saldo van de mutaties bijgehouden.
In een kas- of bankdagboek wordt het saldo van debet en credit bijgehouden. Het getoonde bedrag wordt automatisch tegengeboekt op de grootboekrekening van het dagboek. In een inkoop- of verkoopdagboek wordt in dit veld het reeds geboekte bedrag getoond. Een positief bedrag dient in de kolom Credit te worden afgeboekt. Een negatief bedrag dient in de kolom Debet te worden afgeboekt.

Eindsaldo

Automatisch wordt hier het eindsaldo van het dagboekblad berekend en getoond. Het eindsaldo van een dagboekblad is automatisch gelijk aan het beginsaldo van het volgende dagboekblad.
Dit veld is alleen van toepassing bij een Kas- of Bankdagboek.

Naar de Boekingsregels

Door te klikken op de tab Boekingsregels, kunnen de mutaties worden ingetoetst.
Ook door de velden in de tab Dagboekblad te doorlopen met de Tab-toets, wordt (na het laatste veld) de tab Boekingsregels geopend.

Correctie periode

Een correctieperiode wordt vaak gebruikt voor afschrijvingen, correcties ten behoeve van de balans, voorraadcorrecties, voorafgaande journaalposten enz. Meestal wordt deze correctieperiode gebruikt in een memoriaal-dagboek.

Aantal perioden

Correctie-
periodenr. 

1

= jaar

2

4

= kwartalen

5

12

= maanden

13

13

= vier weken

14

Boekingsregels

In de boekingsregels is het mogelijk om mutaties in te voeren of te bekijken. De bovenste regel is waar je een regel toevoegt en invoert, de regels die daaronder worden getoond ( bij een reeds gevuld dagboekblad) kun je pas bewerken als je erop klikt.

Automatisch worden nieuwe regels aan de bestaande regels toegevoegd.

Je kunt meerdere regels achter elkaar invoeren.

 

De ingebrachte mutaties worden automatisch opgeslagen en kunnen worden bekeken. Met behulp van de navigatietoetsen kan men zich door de mutaties bewegen. Je kunt terugkeren naar de bewerkingsmodus door te kiezen voor Aanmaken of Tussenvoegen in de knoppenbalk.

Navigatie

Navigeren door de boekingsregels kan met behulp van de pijltoetsen. Voor bijvoorbeeld het invoegen, verwijderen of opslaan gebruik je de knoppen in de menubalk (zie Knoppen)

Info

Bovenin het boekingsscherm staat automatisch vermeld:

  • Dagboekcode

  • Omschrijving dagboek

  • Dagboekblad

  • Periode

Daaronder staat informatie over o.a. de geselecteerde rekening:

Omschrijving rekeningnr.

Na de ingave van het rekeningnummer op de boekingsregel, treft u hier informatie aan:

  • Grootboek

Omschrijving, Voorstel BTW-code, Kostensoort en Kostenplaats worden getoond.

  • Debiteur

Naam, Adres en Woonplaats worden getoond.

  • Crediteur

Naam, Adres en Woonplaats worden getoond.

Memo

Indien in de basisgegevens het veld "Memo tonen" is aangevinkt, wordt de memotekst automatisch op het scherm getoond.

Openstaande post info

  • Factuurnr.

Het factuurnummer van de reeds aanwezige openstaande post. Bij het boeken van een betaling wordt dit factuurnummer automatisch overgenomen in de kolom Factuurnr. van de boekingsregel.

  • Datum

De datum waarmee de openstaande post is ingeboekt.

  • Valutacode

De valutacode van de openstaande post wordt hier vermeld. In de boekingsregel wordt in de kolom Valutacode de valuta van het dagboek getoond. Indien de openstaande post in een andere valuta is ingegeven dan wordt het openstaande bedrag automatisch omgerekend naar de valuta van het dagboek.

  • Bedrag

Hier staat het factuurbedrag van de openstaande post in de boekhoudvaluta (EUR).

  • Betaald

Hier staat het reeds betaalde bedrag van de openstaande post in de boekhoudvaluta (EUR).

  • Saldo

Hier staat het saldo van de openstaande post in de boekhoudvaluta (EUR). Het veld is leeg indien de post in zijn geheel is betaald.

  • Kredietbeperking/
    Betalingskorting

Indien van toepassing, wordt weergegeven of er sprake is van Kredietbeperking of Betalingskorting. 

Totalen

  • Beginsaldo 

Automatisch wordt hier het beginsaldo van het dagboekblad getoond. Het beginsaldo van een dagboekblad is automatisch gelijk aan het eindsaldo van het vorige dagboekblad. In het eerste dagboekblad van een boekjaar wordt in dit veld het saldo van de beginbalans getoond van de dagboekrekening.

Dit veld is alleen van toepassing bij een Kas- of Bankdagboek.

  • Mutaties

Automatisch wordt hier het saldo van de mutaties bijgehouden.

In een kas- of bankdagboek wordt het saldo van debet en credit bijgehouden. Het getoonde bedrag wordt automatisch tegengeboekt op de grootboekrekening van het dagboek.

In een inkoop- of verkoopdagboek wordt in dit veld het reeds geboekte bedrag getoond. Een positief bedrag dient in de kolom Credit te worden afgeboekt. Een negatief bedrag dient in de kolom Debet te worden afgeboekt.

  • Eindsaldo

Automatisch wordt hier het eindsaldo van het dagboekblad berekend en getoond. Het eindsaldo van een dagboekblad is automatisch gelijk aan het beginsaldo van het volgende dagboekblad.

Dit veld is alleen van toepassing bij een Kas- of Bankdagboek.

Bewerkingsmodus: Regel bewerken

Bij alle velden is het mogelijk om naar een vorig of volgend veld te navigeren:

Omschrijving

Omschrijving

Naar volgend veld.

 +  

Naar vorig veld.

De wijzigingen in een regel opheffen.

Regelnr.

Het regelnummer begint voor ieder dagboekblad met 1 en wordt bij iedere regel automatisch met 1 opgehoogd. Het is niet mogelijk om zelf het regelnummer aan te passen.

In een dagboekblad is het mogelijk om maximaal 8999 regels te boeken. Vanaf regel 9000 worden de automatische tegen- en/of verzamelboekingen gegenereerd. Het is uiteraard mogelijk om meerdere dagboekbladen voor eenzelfde boekingsperiode aan te maken waardoor het aantal van 8999 regels geen restrictie vormt.

Rekeningnr.

In een inkoopboek kan men uiteraard niet de debiteurengegevens benaderen en in een verkoopboek kunnen de crediteurengegevens niet worden benaderd. Het ingegeven rekeningnummer dient aanwezig te zijn in de betreffende tabel.

Als er sprake is van een tegenboeking (in een inkoop- of verkoopdagboek) kan hier automatisch een grootboekrekeningnummer verschijnen als dat is aangegeven in het veld Voorstel tegenrekening van de debiteur of crediteur.

Hier kan direct een rekeningnummer worden ingegeven van een debiteur, crediteur of grootboek. Ingave van een niet-bestaand rekeningnummer, resulteert in een foutmelding.

Het is wel mogelijk om (een gedeelte van) een nummer in te toetsen, gevolgd door de functietoets <F4>.Daardoor wordt automatisch het zoekvenster geopend.

Door niet een nummer, maar een zoektekst in te geven, kan direct worden gezocht in de tabellen Grootboek, Debiteuren en/of Crediteuren. De zoektekst dien je te bevestigen met de functietoets <F4>.

Voorbeeld

Indien wordt gezocht op de term "comp" kan dat in meerdere tabellen een zoekresultaat opleveren:

Afhankelijk van de dagboeksoort wordt er gezocht in de tabellen:

Zoekcodes

 

Factuurnr.

Hier kan direct een factuurnummer worden ingegeven van een openstaande post van een debiteur of crediteur. Ingave van een niet bestaand factuurnummer, resulteert in een Kas/Bank-boek in een melding: "Geen openstaande post". Hierdoor is het mogelijk een vooruitbetaling te boeken.

Omschrijving

Omschrijving

 

Selecteren van de lijst van openstaande posten van debiteuren of openstaande posten van crediteuren.

 

Verhogen met 1 van het factuurnummer van de voorgaande regel. 

 

Verlagen met 1 van het factuurnummer van de voorgaande regel. 

 

Overnemen van het factuurnummer van de voorgaande regel. 

Per dagboeksoort:

  • Inkopen

In het dagboek Inkopen verschijnt hier automatisch een nieuw factuurnummer (het nummer van de vorige regel +1) ingeval van een nieuwe boeking en hetzelfde factuurnummer bij de tegenboeking.
Het is mogelijk om hier het externe factuurnummer van de crediteur in te toetsen. Indien in de basisgegevens van het Inkoopboek het Boekstuknummer is vrijgegeven, kan in de kolom Boekstuknummer een intern nummer worden ingetoetst.

Indien voor de ingetoetste crediteur reeds een openstaande post aanwezig is met hetzelfde factuurnummer, zal Minox hiervan een melding geven.

  • Verkopen

In het dagboek Verkopen verschijnt hier automatisch een nieuw factuurnummer (het nummer van de vorige regel +1) ingeval van een nieuwe boeking en hetzelfde factuurnummer bij de tegenboeking.

Indien voor de ingetoetste debiteur reeds een openstaande post aanwezig is met hetzelfde factuurnummer, zal Minox hiervan een melding geven.

  • Overige dagboeken

Bij het boeken van een betaling van een debiteur of crediteur wordt (indien van toepassing) automatisch het venster met Openstaande posten getoond.
Indien op een grootboekrekening wordt geboekt, is het Factuurnummer identiek aan het Boekstuknummer en wordt deze kolom overgeslagen.

 

Boekstuknr.

Hier kan direct een boekstuknummer worden ingegeven.
Het boekstuknummer is een intern nummer. Het boekstuknummer hoeft niet uniek te zijn. 

Omschrijving

Omschrijving

Verhogen met 1 van het boekstuknummer van de voorgaande regel. 

Verlagen met 1 van het boekstuknummer van de voorgaande regel. 

Overnemen van het boekstuknummer van de voorgaande regel. 

 

Per dagboeksoort:

  • Inkopen

Indien in de basisgegevens van het Inkoopboek het Boekstuknummer is vrijgegeven, verschijnt hier automatisch een nieuw boekstuknummer (het boekstuknummer van de vorige regel +1) ingeval van een nieuwe boeking. Het veld wordt automatisch overgeslagen.
Met Shift+Tab is het mogelijk om terug te gaan naar de kolom Boekstuknummer en kan het nummer desgewenst worden aangepast.

Is het Boekstuknummer niet vrijgegeven dan verschijnt hier hetzelfde nummer als in de kolom Factuurnummer. Het Boekstuknummer kan niet worden aangepast.

Bij een grootboekrekening (de tegenboeking) is het Boekstuknummer automatisch hetzelfde als het Boekstuknummer van de vorige regel. Automatisch gaat de cursor naar de Bedrag-kolom.

  • Verkopen

In geval van een inkoopdagboek is het boekstuknummer automatisch hetzelfde als het factuurnummer. Het boekstuknummer is dan namelijk niet van toepassing. Automatisch gaat de cursor naar de volgende kolom, t.w. Datum.

  • Overige dagboeken

Het Boekstuknummer van de vorige regel wordt herhaald. In een bankboek kan men hier het dagafschriftnummer ingeven.

Datum

Hier kan direct een datum worden ingegeven. 

Omschrijving

Omschrijving

Verhogen met 1 dag van de datum van de voorgaande regel.

Verlagen met 1 dag van de datum van de voorgaande regel.

Overnemen van de datum van de voorgaande regel. 

Opvragen datum in Kalender

De datum hoeft niet binnen de periode te liggen die is geselecteerd voor dit dagboekblad. Indien je handmatig een datum ingeeft, dien je geen scheidingstekens te gebruiken. Nadat de datum is bevestigd, worden de scheidingstekens automatisch geplaatst.
Het is mogelijk om alleen een andere dag in te toetsen en daarna de datum te bevestigen met Enter. De maand en het jaar van de vorige boekingsregel worden dan automatisch overgenomen. Wordt er zowel een dag als een maand ingetoetst dan wordt alleen het jaar van de vorige boekingsregel overgenomen.

Vervaldatum

Hier kan direct een datum worden ingegeven. 

Omschrijving

Omschrijving

Verhogen met 1 dag van de datum van de voorgaande regel.

Verlagen met 1 dag van de datum van de voorgaande regel.

Overnemen van de vervaldatum van de voorgaande regel. 

Opvragen datum in Kalender

De vervaldatum wordt automatisch berekend aan de hand van de datum van de boekingsregel in combinatie met de betalingsconditie die is ingegeven bij debiteur of crediteur.

Indien er geboekt wordt op een grootboekrekening dan is dit veld niet van toepassing.

Het veld wordt automatisch overgeslagen. Met Shift+Tab is het mogelijk om terug te gaan naar de kolom Vervaldatum en kan de datum desgewenst worden aangepast.

De datum hoeft niet binnen de periode te liggen die is geselecteerd voor dit dagboekblad. Indien je handmatig een datum ingeeft, dien je geen scheidingstekens te gebruiken. Nadat de datum is bevestigd, worden de scheidingstekens automatisch geplaatst.
Het is mogelijk om alleen een andere dag in te toetsen en daarna de datum te bevestigen met Enter. De oorspronkelijk weergegeven maand en het jaar blijven staan.

Kostenplaats

Alleen indien er bij de ingetoetste grootboekrekening sprake is van een kostensoort, stopt de cursor in deze kolom. De kostensoort die van toepassing is, wordt bovenin het scherm getoond.

Omschrijving

Omschrijving

'nummer'

Rechtstreekse ingave van het kostenplaatsnummer.

Overnemen van de kostenplaats van de voorgaande regel. 

Zoeken naar een kostenplaats.

De lijst met kostenplaatsen wordt automatisch geopend.

Valuta

Omschrijving

Omschrijving

'code'

Rechtstreekse ingave van een valutacode.

Zoeken naar een valutacode.

De lijst met valutacodes wordt automatisch geopend.

De volgende valutacode wordt default gebruikt:

Soort rekening

Valutacode

Soort rekening

Valutacode

  • Grootboek

In een inkoopdagboek wordt de valutacode van de crediteur gebruikt.
In een verkoopdagboek wordt de valutacode van de debiteur gebruikt.
In een van de overige dagboeken wordt de valutacode van het dagboek gebruikt.

  • Debiteur

De valutacode wordt gebruikt zoals die is ingegeven in het veld Valutacode in Onderhoud → Debiteuren.

  • Crediteur

De valutacode wordt gebruikt zoals die is ingegeven in het veld Valutacode in Onderhoud → Crediteuren.

Het veld wordt automatisch overgeslagen. Met Shift+Tab is het mogelijk om terug te gaan naar de kolom Valutacode en kan de code desgewenst worden aangepast.

Debet / Credit

Hier is de ingave van een bedrag mogelijk. Een negatief bedrag kan worden ingetoetst door middel van het min-teken (-), gevolgd door het bedrag.

Bij een tegenboeking of een betaling wordt automatisch het af te boeken bedrag weergegeven. U kunt dan volstaan met het geven van Tab om het bedrag te bevestigen.

Omschrijving

Omschrijving

 

Gebruik de calculator

 

Ingave van een negatief bedrag.

 +  

Overname van het restantbedrag bij een tegenboeking (alleen van toepassing bij de dagboeken Inkopen en Verkopen).

 +  

 + 

Door middel van de toetscombinatie Ctrl+B (of Ctrl+*) wordt een bedrag dat inclusief BTW is, omgerekend naar een bedrag dat exclusief BTW is.

 

Of de cursor automatisch stopt in het veld Debet of het veld Credit is o.a. afhankelijk van de soort rekening die is ingetoetst.

Soort rekening

Omschrijving

  • Grootboek

Indien in het veld Voorstel debet/credit voor "Geen voorkeur" of "Debet" is gekozen, stopt de cursor in de kolom Debet.

Indien in het veld Voorstel debet/credit voor "Credit" is gekozen, stopt de cursor in de kolom Credit. 

  • Debiteur

Bij de dagboeksoort Verkopen stopt de cursor in de kolom Debet.

Bij de dagboeksoorten Kas en Bank stopt de cursor in de kolom Credit.

Bij de dagboeksoorten Memo en Beginbalans stopt de cursor in de kolom Debet als de openstaande post nog niet bestaat en in de kolom Credit als de openstaande post reeds bestaat.

  • Crediteur

Bij de dagboeksoort Inkopen stopt de cursor in de kolom Credit.

Bij de dagboeksoorten Kas en Bank stopt de cursor in de kolom Debet.

Bij de dagboeksoorten Memo en Beginbalans stopt de cursor in de kolom Credit als de openstaande post nog niet bestaat en in de kolom Debet als de openstaande post reeds bestaat.

Het is mogelijk om zowel in de kolom Debet als in de kolom Credit geen enkel bedrag in te geven. Dit wordt gezien als een zogenaamde nul-boeking.

Aantal

Indien in de basisgegevens van de grootboekrekening de optie "Aantal van toepassing" is aangevinkt, kan hier een aantal worden ingetoetst.
Er zijn twee decimalen mogelijk. 

BTW

Bij het berekenen van de BTW, gaat het programma er standaard van uit dat het bedrag dat is ingegeven in de kolom Debet of Credit, inclusief BTW is. Door te kiezen voor een BTW-code wordt uit dit bedrag, de BTW gehaald.

Knop/Toets

Omschrijving

Actie

 

Knop/Toets

Omschrijving

Actie

 

F4

Zoeken naar een BTW-code.

De lijst met beschikbare BTW-codes wordt automatisch geopend. (zie onderstaand afbeelding)

Alleen de BTW-codes die op dat moment kunnen worden gebruikt worden getoond.

CTRL + b

CTRL + *

Inclusief/Exclusief BTW

 

Door middel van de toetscombinatie Ctrl+B kan men aangeven dat het ingegeven bedrag exclusief BTW is. Over het ingetoetste bedrag wordt BTW berekend. Ctrl+B (of Ctrl+*) kan op ieder gewenst moment worden ingetoetst (voor, tijdens of na de ingave van de BTW-code). Het ingegeven bedrag wordt direct automatisch omgerekend naar een bedrag inclusief BTW.

 

 

 

 

 

Beschikbare BTW codes

BTW-bedrag

Er is alleen een ingave in dit veld mogelijk als er gebruik is gemaakt van een BTW-code.

Aan de hand van de ingetoetste BTW-code wordt het BTW-bedrag automatisch berekend. Het is evenwel mogelijk om het bedrag handmatig aan te passen.

Opvragen calculator

-

Ingave van een negatief bedrag.

Omschrijving

 Toets hier een omschrijving in ter verduidelijking van de gemaakte boeking.

Omschrijving

Omschrijving

'nummer'

Rechtstreeks opvragen van de boekingstekst die correspondeert met het ingetoetste nummer.

Is het gewenst om een nummer in te toetsen dat ook bestaat als een boekingstekstnummer, doe dan een extra ingave voor of achter het nummer (bijvoorbeeld een punt, spatie of een letter).

Zoeken naar een boekingstekst. De lijst met boekingsteksten wordt automatisch geopend.

Neemt de inhoud over van zoeksleutel 1 van de betreffende debiteur, crediteur of grootboekrekening. De / (slash) moet worden bevestigd:

Met de <Tab> Toets: De cursor gaat direct naar de volgende boekingsregel

Met de <ENTER> Toets: De cursor blijft in de huidige boekingsregel staan

 + 

Neemt de inhoud over van zoeksleutel 1 van de betreffende debiteur, crediteur of grootboekrekening.
De cursor gaat daarna direct naar de volgende boekingsregel.

 

Opvraagmodus: Regel(s) bekijken

Onderin het scherm tref je - in de Opvraagmodus - de reeds geboekte regels aan. Hier beschik je over de volgende functies:

Omschrijving

Nieuwe regel toevoegen. Automatisch komt de cursor in de Bewerkingsmodus.

Bestaande regel wijzigen. Automatisch komt de cursor in de Bewerkingsmodus.

Dit kan ook door middel van dubbelklik met de muis, op de betreffende mutatie.

Zie ook de beschrijving van de knoppen in de knoppenbalk voor nog meer mogelijkheden.







Knoppen

Met behulp van de knoppen kan er snel en efficiënt worden gewerkt in het dagboekblad.

Omschrijving

Omschrijving

 

Aanmaken
Een nieuwe boekingsregel maken.

Met name, indien de cursor zich in de opvraagmodus bevindt in de reeds gemaakte boekingsregels, is het gemakkelijk om met behulp van deze knop terug te keren naar de bewerkingsmodus.
Er wordt een nieuwe regel aangemaakt die wordt toegevoegd aan het eind van de bestaande boekingsregels. 

Tussenvoegen
Een nieuwe boekingsregel tussenvoegen. 

Met name, indien de cursor zich in de opvraagmodus bevindt in de reeds gemaakte boekingsregels, is het gemakkelijk om met behulp van deze knop terug te keren naar de bewerkingsmodus.
Er wordt een nieuwe regel aangemaakt die wordt tussengevoegd in de bestaande boekingsregels.  

Opslaan
Het opslaan van de wijzigingen of van een nieuw aangemaakt record. 

Opslaan en Nieuw aanmaken
Het opslaan van de wijzigingen of van een nieuw aangemaakt record. Na het opslaan wordt direct het aanmaken van een nieuw record gestart. 

Document inzien
Deze knop is zichtbaar indien er een koppeling van de huidige boekingsregel met een document aanwezig is. 

Een document dat reeds is aangemaakt met een bepaalde applicatie (bijvoorbeeld Excel), kan door middel van deze knop opnieuw worden opgevraagd in die applicatie. Desgewenst kunnen er wijzigingen worden aangebracht.

Document koppelen
Door te kiezen voor Koppelen document wordt de huidige boekingsregel aan een document gekoppeld.

Eindsaldo opgeven
Het is mogelijk om, tijdens het boeken, het eindsaldo actief te bewaken.

Je toetst voordat u de bank (of kas) gaat boeken het eindsaldo in. Ben je klaar met boeken dan controleert Minox of het ingetoetste saldo gelijk is aan het eindsaldo van het dagboekblad. Als dit saldo afwijkt, geeft Minox een melding.

Wens je een controle op het eindsaldo te laten plaatsvinden, dien je dit vast te leggen in de basisgegevens van het dagboek. Het veld "Controle op eindsaldo" (in Onderhoud | Algemeen |   Dagboeken) dien je aan te vinken. 

Bij het openen van een dagboekblad kan het eindsaldo worden ingetoetst:

 

 

Afdrukken dagboekblad
Door te kiezen voor Afdrukken dagboekblad is het mogelijk om direct het huidige dagboekblad af te drukken.

Annuleren
Het opheffen van de gemaakte wijzigingen in een regel.
Ook het aanmaken van een nieuwe regel wordt hiermee ongedaan gemaakt.

Het annuleren moet daarna definitief bevestigd worden.

Verwijderen regel
Een reeds opgeslagen regel verwijderen. De te verwijderen regel dient eerst te worden geselecteerd.

Het verwijderen moet daarna definitief bevestigd worden.

(Verwijderen van het gehele dagboekblad kan alleen in de tab Dagboekblad.) 

Indien een knop niet beschikbaar of van toepassing is, wordt deze automatisch lichtgrijs weergegeven.

Zoeken